100413_Seminar_novinci

12. in 13. aprila 2010 smo se ponovno srečali novinci in novinke različnih redovnih skupnosti. Zbralo se nas je osem, med nami sta bili tudi dve šolski sestri sv. Frančiška Kristusa Kralja iz Trsta, ki pa sta po rodu Egipčanki. Z nami so bili tudi naši vzgojitelji.

Prvi dan smo gostovali pri uršulinkah pri Sv. Duhu. Tema dneva je bila ustvarjalnost v liturgiji. P. Branko Petauer, OCist, nam je najprej spregovoril splošno o liturgiji, o pomenu same besede, o nastanku in razvoju liturgije in njeni pestrosti. V drugem delu pa smo se zaustavili zlasti pri človeku kot liturgičnem bitju. Spodbudil nas je, naj poskušamo ustvarjati osebno liturgijo, ki nas bo dvigala in nas preko dneva združevala z Bogom. Vsaka stvar ima namreč svoj pomen v našem življenju in nam lahko pomaga, da dosežemo to, za kar smo ustvarjeni, da slavimo Boga.   
Drugi dan smo se zbrali na Brezjah pri šolskih sestrah sv. Frančiška Kristusa Kralja. S. Polonca Majcenovič ŠSFKK nas je vpeljala v umetnost komuniciranja. Svojemu predavanju, ki ga je spremljalo delo v skupinah, praktične vaje in pogovor, je dala naslov »Reci le besedo ...«. V skupinah smo si podelili svoje strahove in lepe izkušnje v zvezi s komuniciranjem tako v skupnosti kot pri osebnih pogovorih. V nadaljevanju smo spoznavali nebesedno govorico, aktivno poslušanje, vrste sporočil in komunikacijske blokade. Zaključili smo s spodbudnimi besedami, da je potrebno iti naprej, tudi ko se pojavijo težave v odnosu.   
Seminar smo sklenili s sveto mašo pri milostni podobi Marije Pomagaj.

s. Mojca Cafuta, novinka pri uršulinkah