Srečanje na Bledu

Kako ohraniti pristno duhovnost sredi vsakdanjih opravil?

 

Med 11. in 13. oktobrom smo se mlajši bratje in sestre redovnih ustanov v Sloveniji srečali na Bledu pri gostoljubnih sestrah hčerah Marije Pomočnice. Počutili smo se domače, del našega srečanja pa je z nami delila tudi inšpektorica hčera Marije Pomočnice s. Damjana Tramte.

 

Na tokratnem srečanju se je pridružilo kar nekaj novih obrazov, zato je bilo petkovo ogrevanje s spoznavanjem in deljenjem osnovnih informacij o sebi še kako dobrodošlo.

 

Vsak redovnik in redovnica se v svojem življenju ustavi in vpraša kako živeti kvalitetno duhovno življenje v vsakdanjiku. Toliko bolj je to aktualno za nas, ki smo na začetku redovne poti vpeti v študij in vsakdanje delo ter še postavljamo močne temelje naši poklicanosti. Zato je bila tema «duhovnost v vsakdanjem življenju« z gostoma s. Judito Mihelčič OSU in p. Damjanom Ristićem DJ še toliko bolj na mestu. V tem okvirju smo udejanjali različne vrste molitev: adoracijo, osebno molitev, brevir, Lectio Divina, litanije Matere Božje, petje, sv. mašo.

 

Osrednji odlomek Božje besede, ko Jezusa v Nazaretu zavrnejo (Lk 4,16-30), nam je pomagal, da se je vsak lahko v osebni molitvi srečal s svojo dosedanjo duhovno potjo in z vprašanjem, ki nam je lahko vzpodbuda tudi za naprej: »Kje se v svoji duhovnosti počutim najbolj avtentičnega?« Osebno srečanje nas je vodilo v delitev in bogatitev. Preko pričevanj obeh gostov o njuni duhovni poti smo lahko v hvaležnosti srkali dar življenja in opazovali, na kakšen način Gospod koga vodi in ga z vrvicami ljubezni priteguje nase.

 

Na svoji duhovni poti se srečamo z mnogimi priložnostmi in pastmi. V kreativnem ustvarjanju slikovnih kolažev in tudi preko besede smo lahko izluščili, da so ovire in priložnosti samo sredstva za služenje Kristusu in v Kristusovem Duhu.

 

Družabne trenutke so nekateri izkoristili za sprehod okoli jezera kljub dežju, s sladkanjem z blejsko kremno rezino in pa v skupnem delu s prav prijetnim družabnim večerom, kjer je vsak prispeval svoj delež.

 

Nedelja je bila duhovno obarvana. Lectio Divina ob nedeljski Božji besedi o desetih gobavcih, sv. maša v župnijski cerkvi sv. Martina in potem s pletno na otok, kjer smo se ustavili ob Lurški Materi Božji, v cerkvi pa zapeli litanije Matere Božje.

 

Ob odlični koordinaciji sh. Marka Pavliča, s. Barbare Poredoš, s. Kristine Čerin in g. Petra Pučnika lahko rečemo, da lahko živimo duhovnost v Kristusu le ob podpori drug drugemu in prošnji za zvestobo ter v iskanju  Gospodovega obličja v vsakem trenutku življenja.

 

Skupaj na poti v različnih odtenkih. To je bogastvo, ki povezuje in gradi. Bogu hvala za vse.

 

 

 

S. Barbara Poredoš HMP