Dan posvečenega življenja - Ankaran 2015

Škof msgr. dr. Jurij Bizjak nas je, kakor vsako leto, zbral na skupnem praznovanju dneva posvečenega življenja na praznik Gospodovega darovanja – svečnice 2.2.2015 – pri salezijancih v Ankaranu. Srečanje pa le ni bilo čisto navadno, kot vsako leto; smo namreč v letu posvečenega življenja in svečnica je eden izmed vrhuncev le tega.

Prijazen sprejem salezijancev in žarki popoldanskega zimskega sonca nad koprskim zalivom sta raztalila v nas vsako pregrado. S slovesno liturgijo, med katero nas je nagovoril g. škof, smo se zahvalili Bogu za poklic poklic ter prosili za prihodnost. „Prebudite svet!“ je z papežem Frančiškom ponovil škof Bizjak ter nam zaželel Božje ljubosumnosti (prim. 2 Kor 11,2) za svoj poklic; da bi ga varovali in prinašali Kristusu. Za preteklost bodimo hvaležni; naj tam iščemo svoje korenine. V sedanjosti je potrebno imeti čut za potrebe ljudi, se ne izogibati dela. Za prihodnost pa imamo obljubo Boga; „Dobro vem, kaj nameravam z vami: Misli rešitve in pogube, da vam dam prihodnost polno upanja“ (Jer 29,11). Vsem „izvoljencem posvečenega življenja“ je zaželel, da bi bila naša obzorja svetla ter da bi zarja presežnosti in posmrtnosti vedno sijala nad nami.

Sledilo je še obvezno bratsko druženje ob prijazni pogostitvi; kjer smo tudi v živo doživeli škofove besede; da so grešniki vsi enaki, svetnik pa je vsak drugačen in enkraten!

br. Jan Dominik Bogataj OFM