Seminar za predstojnice in predstojnike

16. in 17. januarja 2013 je potekal v Stični seminar za redovne predstojnike in predstojnice. Prvi dan se nas je zbralo 35, drugi pa 20. Tema tega seminarja je bila: »Redovni predstojnik: varuh temeljev redovništva« Poglobili smo se v temeljno vprašanje, kaj je redovništvo v Cerkvi, kateri so teološki in duhovni izviri in temelji, katera je globinska identiteta redovniške skupnosti. Skozi predavanja in medsebojni pogovor sta nam prvi dan skušala osvetliti to temo br. Miran Špelič OFM in s. Judita Mihelčič OSU.

Br. Miran Špelič je začel s predavanjem: “Pri koreninah redovništva v Cerkvi« in dejal, da  nam Bog na poseben način pomaga, če smo skupaj. Potrebno je sprejeti Božjo pomoč in si med seboj pomagati. Ni dovolj iskati samo orodja, ampak je potrebno s pravimi očali na novo pogledati korenine redovništva v Cerkvi.  Jezus Kristus je ustanovil Cerkev in iz njegovega prebodenega srca se je rodila Cerkev, ki pa ni imela nobenega meniha. Toda v Cerkvi se je pojavilo redovništvo, ki ima svojo vlogo, ki prinaša v Cerkev vsebino, ki je pomembna. Redovništvo ni večno, saj lahko usahne, kar pa ni naša skrb. Redovništvo je za Cerkev problem in korektiv obenem. Cerkev je sveta in grešna. Redovništvo je preroški opominjevalec, čeprav ni brez greha.

Klic v redovništvo se začne s:

  • klicem v samoto, ki pokaže vrednost občestva (čistost)
  • klicem k odpovedi svobode, ki pokaže pravo svobodo (pokorščina)
  • klicem k revščini, ki pokaže pravo bogastvo (uboštvo).

V nadaljevanju je br. Miran predstavil zgodovino redovništva in vlogo predstojnika v posamezni skupnosti. Nadaljevali smo v skupinah, kjer smo prisluhnili drug drugemu, kako se v počuti v vlogi predstojnika.

Popoldne nam je s Judita Mihelčič predstavila članek »Teološki temelji redovništva«. V njem je pokazala na teološke vidike predstojništva kot deleženje na delu Svete Trojice.Pri sveti maši smo na oltar položili naše skrbi in tudi veselje, ki jih imamo v vlogi predstojnika.

Zvečer pa smo si pogledali film: »Kraljevi govor« , kjer smo začutili, koliko poguma je včasih potrebno, da spregovoriš.

Naslednji dan smo začeli s sveto mašo in hvalnicami, nato pa nadaljevali z delom, kjer nam je Drago Jerebic odkrival, kaj pomeni INTERVIZIJA, ki je pomoč za odprtost in učljivost pri osebni rasti ter je pomoč pri sprejemanju in rasti  v vlogi predstojnika. Intervizija je srečanje oseb, ki želijo iskreno in odprto spregovoriti o določeni temi in čutijo, da rabijo razbremenitev.

V majhnih skupinah smo nadaljevali s pogovorom in se popoldne dogovarjali, kako v praksi vse te napotke uporabiti.

Domov smo se vračali hvaležni vsem, ki so ta seminar pripravili v upanju, da bo obrodil bogate sadove v vsakdanjem življenju.

                                                          

s. Hermina Nemšak FBS in s. Mirjam Černigoj ŠSFKK