Zbor KORUS-a 2013

Zbor KORUS-a je potekal v sredo 23. januarja 2013 v samostanu sester Frančiškank brezmadežnega spočetja na Brezjah. Na njem so se zbrali višji predstojniki in predstojnice KORUS-a, škof Glavan. Apostolski nuncij msgr. Juliusz Janusz  se je zaradi bolezni opravičil.

Po uvodnih pozdravih predsednika KORUS-a p. Staneta Zoreta OFM, je spregovoril škof Glavan, ki je dejal, da se z novo gorečnostjo oklenemo svoje karizme. Zahvalil se je za tesno sodelovanje, ki je plodno in brez težav. Zahvalil se je za molitve, opravljeno delo, duhovno poslanstvo, spovedovanje, pomoč na oznanjevalnem področju, dobrodelnosti, oskrbi bolnikov, delu na fakulteti.

Zahvalil se je tudi za to, da smo in da utelešamo življenje Jezusa Kristusa v svetu. Zaželel je še naprej blagoslova na vseh področjih in tudi novih poklicev.

Potem je p. Milan Bizant DJ prebral pismo nuncija, ki je spodbudil, da bi bili priče upanja v tem svetu, ki ga mučijo negotovosti in nepotrpežljivosti.

Za tem je sledila molitev – LD ob odlomku o Samarijanki v manjših skupinah.

Po odmoru nam je p. Marjan Čuden OFM spregovoril ob Slovenskem pastoralnem načrtu Pridite in poglejte. Podal svoj pogled na redovništvo in nove izzive evangelizacije z naslovom NAZAJ K IZVIROM.

Poudaril je pomen osebne vere v osebo Jezusa Kristusa, ki naj bi ga občudovali. Tisti, ki so vžgani z ognjem Sv. Duha so optimisti. Kristjani smo optimisti, ker imamo razlog upanja. Biti moramo očarani nad Kristusom, potem gre vse.

Odgovoriti si moramo na vprašanje: Kdo je zame Jezus Kristus? To je temeljno vprašanje.

Če je Bog ljubezen, nas nagovarja k zrelosti. Ljubezen ne beži; če se oklenemo Kristusa, ne bomo bežali.Rešitev vidi v:

  • obrat navznoter (k sebi in Bogu v molitvi)
  • lepoti liturgije
  • zakramentu sprave (oznanilo in pričevanje hodita skupaj)
  • pastoralnem spreobrnjenju – Ali hočemo služiti Kristusu?

Bil je izzivalen in je dal veliko iztočnic za razmišljanje.

V popoldanskem delu so sledila poročila Izvršilnega odbora KORUS-a in posameznih komisij ter Aninega sklada.

Z Božjim blagoslovom so se naše poti razšle v zaupanju v Kristusa.

 

s. Mirjam Černigoj ŠSFKK