Seminar za predstojnike 15. - 16. januar 2014

V hiši kruha, pri sestrah Uršulinkah je 15. in 16. januarja potekal seminar za predstojnike in predstojnice. Zbralo se nas je kar lepo število sester in bratov.P. Marjan Čuden nam je na svoj simpatičen način preko besede in slike predstavil PIP, kateri so izzivi za redovnike in redovnice, ki izhajajo iz PIP-a, kaj lahko naredijo redovne skupnosti za poživitev, prenovo in zagon v Cerkvi na Slovenskem?

Znati: videti, presoditi, ukrepati.

Papež Frančišek poziva nas redovnike, redovnice: Prebudite svet! Bodite pričevalci drugačnega načina delovanja, ravnanja in življenja! Ko vzgajate mlade, vzgajajte z srcem in vzgajati moramo srce, če ne bomo ustvarjali »male pošasti«.

Vera je srečanje z Bogom! Večkrat se vprašajmo, koliko v meni živi Kristus?

Tudi redovništvo je milost! Gospod stoji pred vrati in čaka, da mu odpremo!

Redovniki smo v srcu Cerkve.  V srcu Cerkve bom ljubezen! (mala Cvetka, Terezija Deteta Jezusa )

Redovnik in redovnica naj bosta najprej preroka. Preroška drža je v tem, da strah premaga z vero, obupanost z upanjem. Cerkev ne raste s tarnanjem, ampak z navdušenjem. Kot za učence po Jezusovem vstajenju naj tudi za nas veljajo besede:

VIDETI, RAZVESELITI SE, ITI, OZNANJATI

Nova evangelizacija se začne pri meni! Živimo na očarljiv način svojo karizmo!

Gojiti moramo bratstvo, sestrinstvo! Kritiziranje nam vzame optimizem!

Po predavanju smo se še pogovarjali s p. Marjanom ob izzivih, ki nam jih je dal. Popoldne pa smo po osebni molitvi v skupinah podelili svoje razmišljanje in izkušnje. V plenumu je vsaka skupina predstavila tri besede, ki so najbolj odmevale v pogovoru ter povedala tudi morebitne predloge. Nekaj teh besed: vera, duhovno izkustvo, preizkušnja, preroštvo, molitev, veselje, gorečnost, zaupanje, pričevanje, edinost, resnica, svoboda, ki omogoča odgovornost …

Sledila je sveta maša z večernicami, v katero smo prinesli doživetja dneva in razmišljanja. Po večerji smo si ogledali film Babettina pojedina in bili pozorni predvsem na vidike togosti, puritanstva in ljubezni. Pogovor o njem je odprl številne izzive tudi za naše življenje. Pred počitkom pa smo se s pesmijo skupaj izročili varstvi angelov varuhov.

                                                    s. Marta Zadravec HMP

V četrtek, 16. 1. 2014 je potekal drugi dan seminarja za predstojnike. Gosta sta bila zakonca Katarina in Tomaž Erzar. Pogovarjali smo se o avtoriteti in identiteti predstojnika. Na zanimiv in konkreten način sta približala temo starša ali predstojnika v skupnosti.

Za vsakega posameznika je pomembno, da zna voditi sebe. To je še toliko pomembnejše za predstojnika. Voditi sebe pomeni priti ven iz otroštva, ne obnašati se več kot otrok. To pa je danes težko, ker je toliko dražljajev, ljudje pa smo čustveno zelo revni. Če hočemo razumeti sogovornika, se je najbolje postaviti v njegovo kožo, da bomo našli pravi odgovor zanj. Danes je zelo pomembno, da v sebi ohranjamo mir. Za to pa je potrebna notranja vzgoja.

Predavatelja sta spregovorila tudi o čustvih, ki nam prinašajo življenje. So avtomatična in nismo zanje krivi; ne da se jih uničiti ali ubiti, ampak jih lahko usmerimo v sebe ali druge. Pomagajo nam v življenju se orientirati in niso nikoli dolgočasna. Ob njih moramo biti vedno kreativni. Jeza je prava zaloga energije, saj požene obtok, misli. Kolikor je jeze, toliko večja bo potrebna tudi sprememba. Zanjo pa potrebuješ čustvo strahu, ki ti daje navodilo za tempo in način spremembe. Tudi žalost je pomembna, saj se moramo vedno znova od česa posloviti in priti v stik s seboj. Čustvo sramu pa te naredi otrplega.

V nadaljevanju smo gledali dinamiko konfliktov, ki nastanejo tedaj, ko mi drugi "drži ogledalo" in pove tisto, kar vidi, jaz pa drugače mislim o sebi. Poznamo dve poti reševanja konfliktov:

  1. se vkoplješ in narediš zid
  2. greš vase, da ugotoviš, koliko te boli, kakšna krivica je to ter da ob tem zdržiš sam s sabo in ubesediš stvari.

Konflik se razreši, ko nekdo sprejme pri sebi tisto, kar te boli in to v varnem okolju in na podlagi tega da iniciativo.

Ženske se vedno jezimo, ker nam je to v naravi. Jeza oživlje in v žensko naravo je položena naloga, da oživlja, daje življenje. Pri moških je to drugače. Oni lahko živijo v jezi in nič ne spremenijo veliko let.

Spregovorili smo še o dveh vrstah odnosov:

  1. hierarhični: je namenjen novim izkušnjam, stvari se odpirajo na novo, v odnosu do predstojnika se odpirajo odnosi do staršev (spoznavaš, kaj si želiš in kaj pogrešaš)
  2. vrstniški: v tem odnosu se nove stvari predelujejo. Tu se dogaja vsakodnevna rast.

Za predstojnika je dobro, da ve, kam želi priti. Na ta način bo lahko vodil zaupane mu osebe. Če ve za izziv v skupnosti, se bomo dobro počutili vsi.

 s. Mirjam Černigoj ŠSFKK.