Generalna skupščina Zveze Evropskih konferenc višjih redovnih predstojnikov in predstojnic

Od 10. do 15. marca 2014 je bila v Kijevu predvidana generalna skupščina UCESM-a. Zaradi napetih razmer, ki vladajo v Ukrajini je bila odpovedana, prestavljena...
S. Damjana Tramte HMP je tamkajšnim redovnikom in redovnicam iz Slovenije poslala zagotovilo, da ostajamo z njimi povezani v molitvi.
Spodaj si preberite prevod odgovora, ki smo ga dobili.
 
 
Drage sestre ter bratje, ki te dni spremljate ukrajinsko ljudstvo!

Hvaležni smo vam za molitev in  podporo, ki prihaja iz vsega sveta. Upamo in za zdaj smo optimisti, da bomo združeni mogli zatreti zlo, ki raste in postavlja v nevarnost ne le Ukrajino, ampak ves svet in še posebej Evropo. Mnogo let smo trpeli pod ruskim pritiskom in šele sedaj se je to javno razodelo.

Ponosni smo na naš narod, ljudje so se pripravljeni boriti za svojo deželo, toda mi nočemo vojne. Hočemo živeti v svobodi in resnici. Putina in njegovo vojsko lahko zaustavi le mednarodna skupnost.

Hvaležni smo za pomoč diplomacije in prosimo Boga, da nam pomaga premagati hudo brez orožja.

Vse redovnike sveta prosimo, da ste z nami v molitvi za mir v Ukrajini in po vsem svetu.

Hvala za vse.

sr. Nataliya, predsednica zveze grko-katoliških redovnic

                               s. Hermina Nemšak

Objavljamo še pismo predsednika UCESM-a

Dragi redovniki in redovnice!

V teh dneh bi morali biti zbrani v Kijevu kot zastopniki redovnikov različnih delov Evrope na Generalni skupščini UCESM. Četudi nam težavna situacija v Ukrajini za sedaj ne dovoljuje srečanja v živo, pa nam to ne more preprečiti, da se srečamo na duhovni ravni.

Tema skupščine je bila in ostaja enaka: “Redovniki in redovnice v Evropi: pričevalci in ustvarjalci občestva.” V Evropi, ki jo pretresajo nasprotujoče si sile ločitve in želje po edinosti, morajo redovniki biti pristna znamenja občestva, ki se uresničuje v spoštovanju človeških in krščanskih vrednot, kot so pravičnost, mir, sprava in odpuščanje.

Dobro vemo, da občestvo, za katerega moramo pričevati, ni le sad človeškega prizadevanja. Uresničuje se preko našega vsakdanjega odnosa z Gospodom, v intimnosti z Njim, ki nam omogoča srečati Ga in Ga sprejeti v vsakem bratu.

Dragi bratje in sestre, kot redovniki, “izvedenci za občestvo,” vas v tem tednu posebej vabim, da se srečamo v Svetem Duhu in da vzpostavimo verigo molitve, ki nas bo povezala in ki bo simbolično objela vso Evropo, na poseben način pa ljubljeni ukrajinski narod, ki ga po Marijini priprošnji izročamo Božjemu usmiljenju.

V občestvu molitve

 

                                                                                                    P. Giovanni Peragine, predsednik UCESM