Zbor KORUS-a: Šentjakob, 21. januar 2015

V sredo, 21. januarja 2015 je v Šentjakobu ob Savi pri sestrah usmiljenkah potekal Zbor KORUS-a. Udeležili so se ga višji predstojniki in predstojnice, ki so v goste povabili predavatelja, upokojenega nadškofa dr. Marjana Turnška.

Na začetku je zbrane pozdravila podpredsednica KORUS-a s. Damjana Tramte HMP in vsem skupaj zaželela s papežem Frančiškom, da bi se znali veseliti in  s tem prebudili svet . Potem je zbrane nagovoril nuncij v Sloveniji msgr. Juliusz Janusz. Spomnil je na papeževo potovanje na Filipine, kjer je papež spodbujal k nujnosti evangelizacije vsega sveta pri služenju ubogim. Enako pričakovanje je izrazil tudi g. nuncij za naše dejavnosti. Nadaljeval je, da papež sporoča, naj prebudimo svet in ga razsvetlimo s preroškim pričevanjem in plavanjem proti toku.

Po uvodnih besedah je sledilo predavanje g. Marjana Turnška. Naslonil se je na Staro zavezo – na Mojzesa, ki ga je Bog izbral za voditelja izvoljenega ljudstva. (2 Mz 32, 9-14. 30-32). Pokazal je, kako ga je Bog preko dogodkov, ki so se dogajali na poti vzgojil za pravega voditelja, ki pozabi na sebe in skrbi le za ljudstvo. Bog preizkuša Mojzesa, če bo sprejel nalogo, ker le tako je podoben Bogu. Samo na ta način je lahko njegov namestnik. Do te točke bi moral dozoreti vsak predstojnik. Enaka je tudi Pavlova in Kristusova drža.

Mentaliteta predstojnika naj bi bila izničenje. Predstojnik prevzame skupnost za svojo usodo in usodo skupnosti, kakršna je. To je Kristusova izbira križanja, postavi se na-mesto grešnika. Prevzeti mora križ namesto skupnosti. Predstojnik se poistoveti z usodo zaupanih mu ljudi – zlasti tistih, ki so na obrobju. Boriti se mora pred Bogom zanje. Vztraja do konca v upanju in prizadevanju, da bo Bog zmagal v življenju vsakega izmed njih. »To je cilj predstojniške službe«, je ugotavljal predavatelj.

Po predavanju je sledil pogovor o povedanem. Po njem pa molitev ob Svetem pismu.

Po kosilu je sledil popoldanski del, kjer so bila dana poročila preteklega leta, potem pa so sledile volitve dveh članov Izvršilnega odbora, ko pa je bil izpopolnjen, še volitve novega predsednika le-tega. Nova člana sta postala p. Janez Novak OCist in g. Janez Potočnik SDB, ki je bil izvoljen za predsednika KORUS-a.

Novemu vodstvu je čestital ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je odgovoren za redovnike pri SŠK, in se je popoldan pridružil Zboru. Zbrane je prisrčno nagovoril, se zahvalil za pričevanje in spodbudil k veselju z Gospodom ter vsem zbranim zagotovil molitev.

Sledilo je še poročilo Aninega sklada ter pogovor o delu komisij pri KORUS-u. P. Boris Markež OFM je delo gospodarske komisije podrobneje predstavil.

Ob koncu je nadškof vsem zbranim in njihovim bratom in sestram v skupnostih podelil apostolski blagoslov.

 

s. Mirjam Černigoj ŠSFKK