Izlet mlajših bratov in sester – Turnišče in Veržej

Pojdite po vsem svetu in oznanjujte evangelij vsemu stvarstvu! (Mr 16,15).

Tako je zapisal evangelist Marko Gospodove besede, ki smo jih poslušali pri bogoslužju v soboto, 25. aprila 2015. In v tem dnevu so se uresničevale tudi med nami, mladimi redovniki in redovnicami različnih redovnih skupnosti, ki smo prav na praznik evangelista šli – vsak iz vsakdanjika, iz domače skupnosti - da bi ta dan preprosto preživeli skupaj in si delili življenje, oznanjali in se pustili nagovoriti.

Skupaj s spremljevalci s. Metko Vrabič ŠSFKK, s. Tatjano Car OSU in donom Petrom Pučnikom SDB se nas je nabralo za dva kombija in en avto in ob 7.01 smo se s parkirišča na Rakovniku odpeljali proti vzhodnemu delu Slovenije. En kombi je naredil še ovinek in v Murski Soboti pobral s. Barbaro, sicer pa je bila naša prva postaja Turnišče, kjer so nas prijazno sprejele sestre klarise. Pri njih smo obhajali sveto mašo, ki jo je daroval don Peter, skupaj s sestrami klarisami pa smo jo sooblikovali s petjem in uvodi. Po maši smo se ustavili še v govorilnici, kjer smo se ob čaju in pecivu srečali z materjo Katarino in s. Salomejo, ki je prav tako mlajša redovnica.

S Turnišča smo se odpravili v Veržej. Tam so nas sprejeli salezijanci in sodelavci Zavoda Marianum. Don Janez Krnc nas je nagovoril in nam kratko predstavil Zavod, potem pa smo si skupaj z njim ogledali »zemljanke« za poletne kampe, ki so nas navdušile in prebudile puščavniške ideje, ter Center DUO (Center domače in umetnostne obrti) z razstavo rokodelske dediščine vzhodne Slovenije in izdelki, ki so nastali v njihovih izobraževalnih delavnicah ter v sodelovanju z okoliškimi šolami. Ogledali smo si tudi velikonočno razstavo pirhov. Na koncu smo se ustavili v lončarski delavnici in ga. Urška je nekatere izmed nas navdušila, da smo tudi sami preizkusili svoje ročne spretnosti. Preostanek skupine pa se je napotil nazaj k Zavodu Marianum, kjer je g. Marko za nas že pekel odlične pice – in to kar v krušni peči na dvorišču. Po potrebi in svojih močeh smo mu priskočili na pomoč in, čeprav so se nekateri komaj ločili od gline, smo se kmalu vsi skupaj spet zbrali na čisto pravem pikniku s picami, pečenim mesom, zelenjavo, manjkalo ni niti pivo.

Siti in zadovoljni smo se v sproščenem sestrinsko-bratskem klepetu odpravili na sprehod do mlina na Muri. Ogledali smo si lahko njegovo notranjost, kupili kakšno vrečo moke, se čudili mehanizmu mlina, ali pa se preprosto prepustili druženju v naravi. Po vrnitvi smo si ogledali Zavod Marianum ter se ustavili v igralnici, kjer smo se pomerili v namiznem nogometu in tenisu, biljardu in še čem. Skupno druženje smo zaključili s sladoledom, potem pa smo počasi, drug za drugim odhajali. S tem pa se naše druženje še ni končalo. En kombi se je hitro vrnil v Ljubljano, nekateri so šli v Kančevce, spet drugi pa s s. Barbaro v Mursko Soboto. Sestra nam je najprej velikodušno razkazala vrtec, v njeni skupnosti pa smo bili postreženi tudi z odlično potico.

Dan nam je bil zares podarjen: deležni smo bili bratske in sestrinske gostoljubnosti in lepote narave. Predvsem pa je bilo lepo biti skupaj, deliti izkušnje in nasvete, pa tudi ugotavljati razlike med »ženskimi« in »moškimi« pogovori in pogledi. Vse to nas je povezalo in obogateni smo se vrnili v vsakdan, v domače skupnosti. Bogu hvala za ta dan in vsakega izmed nas.

 

s. Sara Križnik ŠSFKK