Srečanje postulantk in postulantov - Repnje 2015

Na tretjo majsko soboto, 16. 5. 2015 je v Repnjah potekalo letno srečanje vseh, ki smo v zadnjem letu ali dveh prestopili prag samostana. Naše druženje smo pričeli v zgodnjih dopoldanskih urah z uvodno molitvijo, ki sta jo pripravili postulantinji Iris in Saša iz Kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja. Predavanja in premišljevanja je pripravil ter vodil gospod p. Andrej Šegula OFM Conv.

Uvodna predstavitev je potekala tako, da smo morali med udeleženci izbrati tisto osebo, ki je predhodno še nismo poznali in smo jo kasneje javno predstavili. Izziv je bil zelo dobro sprejet, saj smo drug o drugem izvedeli veliko zanimivih stvari, kot so svetniki, ki nas nagovarjajo, kaj radi počnemo v prostem času, iz katere redovne skupnosti prihajamo in podobno.

Predavanja so bila razdeljena v tri sklope: včeraj, danes in jutri. Prvo premišljevanje se je nanašalo na dan, ko smo se odločili za pot v posvečeno življenje, torej naše slovo od domačih in »starega« življenja. V duhovno tolažbo (ali pogum) nam je bil Abrahamov lik (1 Mz 12), ki je v veliki ponižnosti in boguvdanosti sprejel Gospodovo naročilo – Božji klic. V drugem premišljevanju nas je nagovarjal dvanajstletni Jezus (Lk 2,41-52), ki je že v mladosti pričeval za Očeta. V dvojicah smo si podelili občutja in izkušnje bivanja v naših redovnih skupnostih; tukaj sem (v redovni skupnosti), kako se počutim? Mi je kdaj težko? Takšna in podobna vprašanja so nas spodbudila k osebnemu pričevanju in argumentiranju odločitve – tukaj sem Gospod!

In ker je delavec vreden svojega plačila, smo le-tega prejeli izpod rok s. Nikoline, ki nam je pripravila odlično pripravljeno kosilo.

Na srečanju je prevladovala moška družba, saj razen dveh postulantkinj iz ŠSFKK, drugih deklet ni bilo. S strani salezijancev so prišli kandidati Filip, Damijan in Gregor. Iz misijonskih vrst je bil Rok, kandidat pri Lazaristih – misijonska družba sv. Vincencija Pavelskega. Frančiškove brate so predstavljali minoritski postulant Andraž in kapucinski kandidati Jožef, Matjaž, Dominik, Sašo in Ambrož. In ko smo zbrani sami fantje, dvomov o rekreaciji po kosilu ni bilo. Na samostanskem parkirišču smo se pomerili v nogometu. Bolj kot med vratnicami, je žoga večkrat pristala na vrtu ali med rožami. Kapetanki Saša in Iris sta na koncu poskrbeli, da smo bili vsi zmagovalci.

Popoldanski čas je bil namenjen zadnjemu delu pod naslovom »Moj jutrišnji dan«. Premišljevanje je potekalo ob molitvi Ps 57 – Zaupanje v Boga. Neposredna priprava na zaključek s sveto mašo je bilo pisanje osebne molitve in prošnje za »jutrišnji« dan. Delček tega smo si podelili tudi med zelo doživeto evharistično daritvijo. Sklepno dejanje je potekalo v sproščenem vzdušju in refleksiji dneva. Na koncu nas je pozdravila in nagovorila s. Hermina FBS, ki nas je povabila k pogumni hoji za Gospodom.

V imenu vseh udeležencev se želim zahvaliti s. Veroniki ŠSFKK in p. Andreju OFM Conv za pripravo in organizacijo srečanja ter šolskim sestram iz redovne skupnosti v Repnjah, ki so nas zelo lepo sprejele in pogostile.

Priporočamo se Vam v molitev in želim vse dobro!

Sašo Komes,

kandidati pri bratih kapucinih