Seminar za redovne vzgojitelje in tiste, ki se ukvarjajo s pastoralo duhovnih poklicev

V sredo, 21. oktobra 2015 je v Šentjakobu ob Savi pri sestrah usmiljenkah potekal seminar za redovne vzgojitelje in vse, ki se ukvarjajo s pastoralo duhovnih poklicev. Predavala je magistra ga. Nataša Ropret, ki vodi inštitut Addictiva v Ljubljani, ki se ukvarja z različnimi zasvojenostmi. Naslov predavanja je bil Graditi osebnost za notranjo svobodo.

Zbralo se je okrog dvajset slušateljev, večinoma iz vrst redovnikov in redovnic. Predavateljica je spregovorila predvsem o nekemičnih zasvojenostih, ki jih je kar veliko: odvisnosti od odnosov, motenje hranjenja, zasvojenost s seksualnostjo, internetom, romantičnim sanjarjenjem, telesno aktivnostjo, duhovnostjo, nasiljem, zasvojenost z deloholizmom, patološkim hazardiranjem, kompulzivnim trošenjem denarja in zadolževanjem ter odvisnost od nakupovanja.

Ugotavljali smo, da ni pomembna vrsta zasvojenosti, ampak da je pri vsaki enak vzorec ponavljanja, ki ga zasvojeni zasleduje.

"Za vsako zasvojenost je tudi rešitev," je ugotavljala predavateljica. Najprej je potrebna preventiva, če pa bolezensko stanje že obstaja, se je potrebno na primeren način soočiti z njim.

Je res, da je zdravljenje nekemičnih odvisnosti težje kot pa zdravljenje odvisnosti od drog ali alkohola, a to ne pomeni, da se ne da.

 

Še več vsebine seminarja boste našli v Redovnih občestvih za november.

s. Mirjam Černigoj ŠSFKK