Vnesite vaš naslov

Srečanje slovenskih mladih redovnikov

Tradicionalno se vsako jesen sestanejo bratje in sestre z začasnimi zaobljubami iz vseh redov, ki živijo v Sloveniji, na srečanju, namenjenem redovniški formaciji in medsebojni obogatitvi. Letos je bilo v Veržeju od 21. do 23. oktobra 2016.

Vsebinsko se je srečanje vilo okoli tematike pokorščine. Obiskal nas je tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki nas je spodbudil k odgovorni pokorščini, po vzoru Jezusa Kristusa. Najprej smo se skušali zavesti, kaj v nas prebudi ta pojem, nato pa nas je skušal usmeriti k svobodni in zavestni podaritvi Bogu preko predstojništva. Omenil je, da on vsako jutro prosi Boga za to, da bi skupaj Božjo voljo iskali, jo spoznali, sprejeli ter živeli. Pokorščina je odpoved svojevoljnosti, ne pa svoji volji. Pomemben je osebnostni vidik pokorščine, ki upošteva celotno osebe, pa tudi skupnostni vidik, ko se je potrebno odločati v skupnosti vere.

Drugi tematski sklop pa je bil obarvan z različnimi odtenki pokorščine, kot je predstavljena v naših redovnih konstitucijah. Vsak je predstavil značilnosti svoje ustanove posvečenega življenja, kar nas je obogatilo v poznavanju drug drugega in sebe. Npr. cistercijani sploh ne obljubijo pokorščine, temveč t. i. conversio morum (spreobrnjenje nravi), sv. Terezija Avilska je zapisala: »Pokorščina je najkrajša pot do svetosti«, sv. Frančišek pa pravi, da za pokornega redovnika »resnična pokorščina postane vse, karkoli stori ali reče takega, o čemer ve, da ni proti predstojnikovi volji, če je le dobro, kar dela« (FOpom III).

br. Jan Dominik Bogataj OFM