Dan posvečenega življenja - Maribor

Na svečnico, ko v katoliški Cerkvi obhajamo dan posvečenega življenja, smo se redovniki in redovnice mariborske nadškofije zbrali na Ptuju, v minoritskem samostanu.

V nadškofiji je trenutno 87 redovnikov in redovnic; na praznovanju se nas je zbralo nekaj manj kot petdeset. Zanimivo je, da je bilo več redovnikov kot redovnic. Prišlo je tudi lepo število drugih ljudi, za kar smo še posebej hvaležni.

 

Na sveto mašo smo se pripravili z molitvijo, ob pesmi, v slavljenju Gospoda za njegove darove.

 

Nadškof Alojzij Cvikl je v homiliji spregovoril o letošnjem geslu 'Luč upanja prižigaš'. Ta govori, da je na začetku vsakega Bogu posvečenega življenja osebno izkustvo srečanja s Kristusom. Če se nismo srečali z Njim, če ga nismo osebno slišali, ga ne moremo oznanjati drugim.

Nadškof je spomnil tudi na sinodo o mladih, ki bo prihodnje leto. Rekel je: Še posebej vabim vas redovnice in redovniki, da bolj zavestno hodite z mladimi, da lahko ob vas začutijo, da je Jezus tudi njihov prijatelj, ki jim nič ne jemlje in jih ne omejuje v njihovi svobodi, ampak jim želi pomagati na poti zorenja, pri odkrivanju njihove življenjske poti in njihovega mesta v Cerkvi.

 

Pred obnovitvijo redovnih zaobljub je nadškof vsakemu redovniku in redovnici prižgal svečo. Kristus je tisti, ki prižiga luč upanja in Kristus je tisti, ki pošilja živet njegov evangelij v skupnostih in poslanstvih ter tako prižigati luč upanja ljudem.

 

Po sveti maši je župnik spregovoril o samostanu skozi stoletja, o samostanki cerkvi v povojnem času in o sedanjem pastoralnem utripu na Ptuju. Koliko bogastva in različnosti dogajanj ter dinamik skozi zgodovino! Govori o Trdoživosti vere v Kristusa, da znova in znova prihaja na plano, navkljub vsem zgodovinskim težavam (ali pa tudi zaradi le-teh).

 

Obhajanje dneva posvečenega življenja smo zaključili z družabnim srečanjem. Minoriti so nas dobro pogostili; tako smo se med seboj lahko še bolj srečali, izmenjali kako besedo, okusili nekaj lepote in bogastva sopotništva na poti Bogu posvečenega življenja.

 

 

p. Milan B.