Redovniški študijski dan 2017

V sredo, 22. marca 2017 je v Celju pri svetem Jožefu potekal Redovniški študijski dan. Zbralo se je 39 redovnic in redovnikov, ki so prišli z vseh strani Slovenije: od Brezij do Novega mesta in od Izole do Veržeja. Med nami je bila tudi najstarejša redovnica Frančiškanka Marijina misijonarka s. Mara, ki bo obrnila že 105i list v svojem življenju.

Tema študijskega srečanja je bilo pismo Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja Kontemplirajte. Zbrane sta nagovorila uršulinka s. Meta Potočnik, ki je besedilo prevedla v slovenščino in salezijanec Janez Suhovešnik. Predstavila sta nam dokument, ki je naslonjen na svetopisemsko besedilo Visoke pesmi.  Med seboj smo si izmenjali svoje poglede, misli, pričevanja.

Nekaj misli: Pismo govori o kontemplaciji v vsakdanjem življenju. Zdi se, da je prihranjena le tistim redovnikom, ki se z njo bolj ukvarjajo - strogim redovom, a videli smo, da gre za zrenje vsakdanjih dogodkov v vsakdanjem življenju, kar pa moramo živeti tudi tisti, ki smo poslani v svet. Kontemplacija je vedno povezana z osebo, z drugim, pri njej je potrebno izstopiti iz sebe, objeti drugega v sebi. V tem svetu smo poklicani, da okusimo in pokažemo, da nam Bog zadostuje, da nam napolnjuje srce, da smo srečni, in s tem pričujemo in prosimo za druge. Vsak človek je kontemplator - zre in opazuje svet. Mi pa smo poklicani, da za dogodki sveta znamo zreti Božje delovanje, pa čeprav so ti dogodki žalostni in težki. Pismo govori tudi o (L)lepoti, po kateri smo ustvarjeni in ki nam rani srce, nas zamakne, da se moremo spreobrniti. Znova se moremo roditi od zgoraj!

To je le delček misli, ki smo si jih izmenjali. Vabljeni pa smo, da pismo Kontemplirajte vzamemo v roke in ga premišljujemo!

s. Mirjam Černigoj ŠSFKK