Redovniški dan 2017

Letošnji redovniški dan je potekal v sredo, 20. septembra 2017, pri lazaristih v Celju in dominikancih v Petrovčah. Okrog 230 redovnic in redovnikov se je zbralo pri bratih lazaristih pri Svetem Jožefu. Po malici smo srečanje začeli v cerkvi in pred Najsvetejšim zapeli litanije sv. Vincencija ter prejeli blagoslov. Po tem smo odšli v Kardinalovo dvorano, kjer je potekal pogovor z gostom g. Tomažem Mavričem CM, vrhovnim predstojnikom lazaristov in sester usmiljenk. G. Tomaž je predstavil karizmo sv. Vincencija, svojo odločitev za lazariste, svoje vtise na misijonu v Ukrajini ter načrte za naprej kot vrhovni predstojnik. Geslo dneva je bilo »Ljubezen je iznajdljiva do neskončnosti«. Sledilo je kosilo ter druženje in nato odhod v Petrovče.

V Petrovčah nas je sprejela dominikanka s. Felicitas, ki je predstavila njihovo delo, potem pa smo zmolili častitljivi del rožnega venca. Sledila je sveta maša, ki jo je vodil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, ki je bil že od jutra z nami. V homiliji se je zahvalil za vse delo, ki ga opravljamo v Sloveniji in za pričevanje ter sprejemanje križa. Omenil je devet značilnosti prave karizme, ki jih je izdala v dokumentu Kongregacija za nauk vere, spodbujal je k pristnemu življenju po karizmi ter molitvi rožnega venca ob 100-ti obletnici Fatime. Vse pastirje pa je spodbudil, naj bodo res dobri pastirji, ki ne odganjajo ovc, ampak jih sprejemajo.

Ob koncu svete maše se mu je zahvalil predsednik KORUS-a mag Janez Potočnik za spodbudne besede, za pogum in veselje kljub različnim težavam. Spregovoril pa je tudi župnik p. Vanči, ki je predstavil zgodovino cerkve in njeno legendo o Mariji.

Veseli smo se vračali vsak na svoj dom in se Bogu zahvaljevali za srečanja in misli, ki smo jih doživeli.

s. Mirjam Černigoj ŠSFKK
Še več pa lahko izveste na Radiu Vatikan.