Srečanje starejših sester in bratov v Mengšu

V nedeljo, 7. maja 2017, je bilo v Mengšu v Domu svete Katarine pri sestrah usmiljenkah srečanje starejših sester in bratov. Zbralo se je lepo število sester (okrog 80) in celo kakšen
brat. Srečanje smo začeli v kapeli doma in z molitvijo počastili Jezusa v najsvetejšem zakramentu ter zapeli včast Mariji. Po molitvi smo se zbrali v večnamenskem prostoru,kjer nas je najprej pozdravila predstojnica s. Ljubica Jozić. Sledil je program, med katerim so najprej predstavili začetke vincencijanske duhovnosti in odločitevsv. Vincencija Pavelskega, da gre med uboge. S sodelavci so tudi zaigrali prizor, kako poskrbi za revno in bolno družino. Vizitator lazaristov g. Pavle Novak je predstavil delo, ki ga opravljajo lazaristi v Sloveniji že od prihoda v 19. stoletju, ko jih je v Celje povabil blaženi škof Slomšek.
Danes je njihovo delo razvejano in se z misijonom širijo na vzhod. Svoje delo so predstavile tudi Marijine sestre. S. Božidara Goličnik je spregovorila o njihovem delu in namenu, za katerega so bile ustanovljene na slovenskih tleh. Danes sester ni veliko, opravljajo pa lepo in zahtevno delo po domovih. Tudi one so odšle v Ukrajino v misijone, kjer lepo sodelujejo z lazaristi.
Delo usmiljenk pa je predstavila s. Marija Dolenec. Za konec predstavitve so nam tri sestre usmiljenke zapele himno ob 400-letnici vincencijanske karizme. Sledilo je še pričevanje s. Mervine Banič, ki se je zahvalila Bogu za poklic in hudomušno pripovedovala o svoji mladosti ter težkih, a lepih letih v službi. Pri svojih 96 letih še pridno lika za vso skupnost in tudi pospravi »svoj del«. Bili smo navdušeni nad njeno mladostno iskrivostjo v mislih ter smo ji zaželeli še mnogo takšnih dni.
Sledil je ogled doma in celotne hiše za tiste, ki so bili bolj »poskočni«. Srečali smo se tudi z oskrbovanci doma, ki jih je 60. Zanje skrbi nekaj sester usmiljenk in zunanjisodelavci.
Ob koncu srečanja pa smo se družili še ob bogato obloženih mizah, ki so nam ponujale slane in sladke dobrote ter sadje in pijačo vseh vrst.
Lepo je bilo videti sestre in brate, ki se srečajo in se skupaj veselijo ter slavijo Boga tudi v svoji jeseni življenja.

s. Mirjam Černigoj ŠSFKK