Zbor KORUS-a 2018

V sredo, 17. januarja 2018 je potekal pri bratih jezuitih na Poljanah pri Svetem Jožefu Zbor KORUS-a. Višje predstojnike in predstojnice je pozdravil predsednik KORUS-a g. Janez Potočnik, za njim  apostolski nuncij v Sloveniji g. nadškof Juliusz Janus ter ljubljanski nadškof g. Stanislav Zore, ki je pri škofovski konferenci zadolžen za stike z redovnicami in redovniki. Ob temi Spremljanje, razločevanje in poslanstvo v permanentni vzgoji sta z udeleženci zbora razmišljala p. Marjan Čuden OFM in s. Zorica Blagotinšek OSU. Tema je zelo aktualna za vsakega redovnika in redovnico v vsakem življenjskem obdobju. Spraševali pa so se, kam nasloniti trajno vzgojo, če je bila začetna pomanjkljiva. Ugotavljali so, da je pri tem zelo pomembno razločevanje, zlasti v tem času, ko sekularizacija sili tudi v naše samostane. In kako pomembno vlogo ima pri vsem tem predstojnik, da ne zapira vrat in vedno upa proti upanju.

V goste je prišla mlajša sestra uršulinka s. Diana Novak, ki je predstavila srečanje v Rimu o pastorali poklicanosti in posvečenem življenju. Zbralo se je okrog 800 udeležencev iz celega sveta: redovniki, člani svetnih ustanov in laiki, ki delajo z mladimi. Veliko so razmišljali o sebi in svojem pričevanju ter kako pristopiti k mladim današnjega časa.

V popoldanskem delu je p. Ivan Platovnjak DJ predstavil program duhovnega izpopolnjevanja na Teološki fakulteti, pri tem ga je dopolnila s. Emanuela Žerdin FBS. Sledile so volitve članice IO. Izvoljena je bila s. Francka Saje HKL. Sledila so poročila predsednika, tajnice in ekonoma ter poročila ostalih komisij, nazadnje pa je svoje poročilo predstavila še ga. Marija Šterbenc iz Aninega sklada. Zahvalila se je vsem predstojnicam in predstojnikom, ki zvesto podpirajo ustanovo.

Srečanje smo sklenili z zahvalo in molitvijo ter si zaželeli obilje blagoslova v novem letu Gospodovem 2018.

s. Mirjam Černigoj