Srečanje evropskih konferenc redovnic in redovnikov v Romuniji 2018

Razširi prostor svojega šotora (prim Iz 54,2)

Iz 28 evropskih držav smo se zbrali predstavnik narodnih redovnih konferenc, 75 redovnikov in redovnic. V nekaterih držav je ena konferenca predstojnikov, v drugih po dve. Obstajajo tudi dežele z več konferencami kot npr. v Ukrajini, kjer so povezani redovniki latinskega obreda in redovniki  grško-katoliškega obreda. Srečanje je bilo od 5.-10. marca 2018 v Romuniji, v karmeličanskem samostanu Snagov blizu Bukarešte. Ta samostan je nastal po  obisku Janeza Pavla II. Uspelo jim je vključiti arhitekturo dežele. Notranjost cerkve pa ima tudi zelo lep mozaik p. Marka Rupnika.  UCESM – zveza, ki povezuje vse konference po državah sicer obstaja že mnogo let, a izgleda, da se še išče pravi namen in smisel.

S. Hermina Nemšak je že veteranka na srečanjih, tajnice in tajniki so bolj stabilni – medtem ko se predsedniki in vice predsedniki pogosto zamenjajo. Imeli so veliko število gostov, ki so bodisi s pričevanjem bodisi s predavanjem poskušali pomagati, da bi bolj poznali in imeli sočutje s trpljenjem povezanim z migranti. Minorit iz Romunije je podelil večletno izkušnjo dela z Romi, jezuit delo jezuitske družbe za begunce, salezijanka o trpljenju zaradi vojne v Ukrajini. Brat iz Taizeja je pričeval o skupnem življenju različnih narodnosti in ver. Zelo močne so bile besede frančiškana Jose Rodriguez Carballa namenjen nam redovnicam in redovnikom. Upam, da bo njegov nagovor kmalu na razpolago. Bil je zelo konkreten.  Skupna molitev hvalnic in liturgija v različnih jezikih je tudi omogočila razširitev prostora srca in ušesa!

Predstavniki »iz bivše« Jugoslavije smo radi izmenjali naše misli.

Ob koncu smo izvolili novega predsednika UCESM, saj je dosedanji  -iz Albanije – postal škof. Izvoljen  je bil Zsolt Labancz iz Madžarske. Prihodnje srečanje bo morda na Malti, morda v Ukrajini, Nemčiji ali Bosni in Hercegovini. Izvršnemu odboru smo naložili kar nekaj dela. Vedno znova pa se je vračalo vprašanje, k čemu smo poklicani redovnice in redovniki danes v Evropi. Zame je bilo lepo odkritje tudi srečanje s t.i. sivo uršulinko iz Rusije, Belorusinjo po rodu. Ta  veja uršulink je nastala iz naše Rimske Unije. Njihova ustanoviteljica  s. Uršula Ledochowska je bila najprej naša sestra.

s. Zorica Blagotinšek OSU