Srečanje KORUS-a in SŠK

V ponedeljek, 7. maja 2018 je na Viču v Ljubljani pri bratih frančiškanih v Antonovem domu potekalo srečanje Slovenske škofovske konference in KORUS-a. Na začetku so vsi zbrani z molitvijo prosili za blagoslov dneva v kapeli Antonovega doma in potem nadaljevali v dvorani.

Vse zbrane je najprej pozdravil gospod nadškof nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, za njim pa nadškof Stanislav Zore kot predsednik SŠK. V imenu vseh škofov se je zahvalil za vse delo, ki ga opravljajo redovniki in redovnice v Cerkvi na Slovenskem od vrtca do hospica. Zahvalil se je tudi predsedniku KORUS-a za vse delo, ki ga je opravil. Vse zbrane je pozdravila tudi predsednica hrvaške konference višjih predstojnikov in predstojnic in poudarila lepo sodelovanje med konferencama in posameznimi redovi, saj segajo naše ustanove tudi na Hrvaško.

Po pozdravih je sledila uvodna predstavitev srečanja Ad limina slovenskih škofov v Rimu pri papežu Frančišku, ki je potekalo od 26. februarja do 3. marca 2018. Nadškof Zore je predstavil predvsem obisk in pogovor s papežem Frančiškom, ki je potekal v bratskem in prijateljskem duhu. Pepež jih je očetovsko sprejel in spregovoril z njimi o aktualnih temah: sekularizaciji, mladih, ki se utapljajo v fluidni družbi - v negotovosti brez trdnosti in korenin, o pomanjkanju duhovnih poklicev, demografski zimi, posvetni duhovnosti, ki vstopa v vrste duhovnikov in redovnikov, o premajhni moči Cerkve za delo z mladimi ter o skušnjavi "preštevanja" članov.

O konkretnih temah: družini, mladih, duhovnih poklicih ter oznanjevanju in katehezi so se po tem pogovarjali v štirih skupinah, kjer so se škofje in redovniki pomešali med seboj. Po plenumu, ki je sledil so prisluhnili še referatu g. Franca M. Dolinarja o arhivih in skrbi zanje.

Po sveti maši in kosilu je sledilo popoldansko delo, v katerem sta SŠK in KORUS zasedali ločeno. Na KORUS-u so izvolili dva nova člana Izvršilnega odbora in novega predsednika KORUS-a p. Marjana Čudna OFM ter se pogovorili o nekaterih aktualnih temah za naprej.
Srečanje so sklenili z molitvijo.

s. Mirjam Černigoj