Srečanje za starejše sestre in brate

V nedeljo, 13. maja 2018 je v Repnjah pri Vodicah v samostanu šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja potekalo srečanje za starejše sestre in brate. Zbralo se je okrog 50 udeleženk iz vrst sester uršulink, Marijinih sester, notredamk, bistriških sester, usmiljenk in šolskih sester z bratom minoritom na čelu.

Srečanje so začeli v samostanski cerkvi Srca Jezusovega s pesmijo v čast šmarnični Gospe in večernicami 7. velikonočne nedelje. Zazvenelo je lepo petje v nekdanji cerkvi bratov jezuitov.

Po tem so se udeleženci podali v samostansko obednico, ki je  neposredno pod cerkvijo, kjer so šolske sestre pripravile program. S. Rafaela Glasenčnik je predstavila kratko zgodovino samostana v Repnjah, delo in življenje sester po vojni, s. Martina Štemberger pa  je predstavila sedanje delo v Domu Matere Margarete: gospodinjske tečaje za vse starosti in sloje ljudi ter duhovne vaje in duhovne obnove za različne skupine. Dom je bil sezidan in blagoslovljen leta 1996 in odtlej dobro služi šolskim sestram in vsem, ki se v njem zbirajo.  S. Mirjam Černigoj je s projekcijo predstavila življenje ustanoviteljice šolskih sester matere Margarete Puhar ob njeni 200-ti obletnici rojstva. Izhaja iz župnije Kapela pri Radencih, od koder je odšla najprej k stricu v pomoč v Avstrijo, kjer se je naučila podjetnosti in pri teti ročnih del. Po Božjem klicu je vstopila h graškim sestram pod vodstvom Frančiške Lampel, ki je ustanovila nov red. Škof Stepišnik pa jo je poklical v Maribor, da bi prevzela delo dobrodelne organizacije Katoliških gospa za pomoč sirotam in otrokom iz ulice. Prišle so tri sestre leta 1864 in delo se je širilo, tako da se je pokazala potreba po ustanovitvi nove skupnosti. Tako je 13. septembra 1869 nastala nova kongregacija in je bila s. Margareta prva predstojnica.

Po tem pa sta dve njeni hčeri, s. Tadeja Mozetič in s. Gabrijela Stopar zaupali svojo pot v samostan in hvaležnost ob 50 in 70-letnici redovnega življenja ter kratke utrinke iz svojega redovnega življenja. Zanimivo je bilo poslušati, kako Gospod vodi tiste, ki jih je izbral - na zelo otipljiv in zanimiv način.

Srečanje so zbrani sklenili ob dobrotah in pijači ter prisrčnem druženju in obnavljanju spominov ter prijateljstev med redovnicami, ki so bile kdaj med seboj sodelovale.

Bogu hvala za vse milosti in prijateljstva, ki se tkejo v takih srečanjih. Veselje je pogledati zadovoljne obraze sester, ki zaradi svoje starosti ali podobnih težav niso več tako aktivne. Gotovo pa je njihova molitev in žrtev neprecenljiva.

s. Mirjam Černigoj ŠSFKK