Seminar za predstojnice in predstojnike 2019

 9. in 10. januarja 2019 je v Hiši kruha pri Svetem Duhu pri Škofji Loki potekal Seminar za predstojnice in predstojnike. Oba dneva je na seminarju prisostvovalo okrog 60 slušateljev. Naslov seminarja je bil Redovni predstojnik/ca med starim in novim. Razmišljali smo na podlagi dokumenta Novo vino v nove mehove, ki ga je izdala Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Prvi dan nam je dopoldan spregovoril brat frančiškan Miran Špelič o zgodovini redovništva in različnih obdobjih, ki so prinesle nove oblike posvečenega življenja. Zanimivo je predavatelj zgodovino povezal z življenjem polhov, ki se razmnožujejo glede na količino hrane.

V popoldanskem delu nam je spregovoril pater Milan Bizant, jezuit, ki nam je pobliže osvetlil duhovni pogovor. V skupinah smo način takega pogovora tudi preizkusili. Ugotavljali smo, da se ne znamo dobro pogovarjati, še zlasti pa ne dobro poslušati. To je naloga za naprej.

Za tiste, ki smo ostali v Hiši kruha čez noč, smo se v večeru med seboj družili v filmskem večeru in ob družabnih igrah.

Naslednji dan nam je kot predavatelj spregovoril frančiškan p. Marjan Čuden o tem, kako nas vidijo naši škofje, kako vidimo sami sebe ter kako nas vidijo mladi in kaj od nas pričakujejo. Predstavil je tudi skušnjave, ki nas pestijo in nam zamegljujejo pravo pot. Zaključil pa je optimistično, da je novo vino vedno prisotno v evangeliju, potrebno se je odpreti delovanju Svetea Duha, ki bo tudi mehove lahko prenovil in ožlahtnil. Sveti Duh ni v krizi. Naša naloga je tudi poglobitev vere v Božje delovanje Duha v vseh članih skupnosti.

Predavanju je sledil del, kjer so nekateri višji predstojniki (HMP, HKL, DJ, SDB in OFM) predstavili svoj pogled na provinco z vidika starega in novega ter izzive za prihodnost.

Srečanje se je zaključilo s kosilom in ugotovitvijo, da je bilo vredno priti skupaj, se družiti in spoznati veliko lepega.

Na pot v skupnosti smo vzeli spoznanja in nove naloge. Naj jih osrči Sveti Duh!

s. Mirjam Černigoj