Mladi, vera in razločevanje poklicanosti

Komisija za redovno vzgojo in duhovne poklice pri Korusu je 30. januarja 2019 pri salezijancih na Rakovniku organizirala formativno srečanje za vse brate in sestre, duhovnike ter laike v katoliških vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Osrednji gost srečanja je bil p. Branko Cestnik, ki je spregovoril o pravkar končani sinodi mladih pod geslom: MLADI, VERA IN RAZLOČEVANJE POKLICANOSTI. Zbralo se je okrog petdeset udeležencev, ki so prisluhnili razgibanemu razmišljanju predavatelja. Dejal je, da je evropska pastorala manjšinska, sinodalno razmišljanje pa vključuje ves svet. Končni dokument sinode bo svetopisemski ob odlomku učenca na poti v Emavs. V njem najdemo elemente, kako nadaljevati pot naprej: spremljanje, poslušanje, razločevanje, poslanstvo.

Med nami je bil tudi sveti Janez Bosco, katerega relikvijo so bile izpostavljene v češčenje v času devetdnevnice pred njegovim praznikom.

P. Branko je v svojem predavanju najprej predstavil situacijo, da se v svetu soočamo z dvema situacijama mladih: na severu s premalo mladimi in kako do njih, na jugu s preveč mladimi in premalo voditelji. Največja težava je, ker danes ne potrebujemo Boga. V preteklosti so se krize dogajale zaradi iskanja Boga, danes pa ga ne potrebujemo. Današnji mladi so iskalci, zelo malo je pravih ateistov. Imamo tudi skupino prepričanih mladih kristjanov, s katerimi moramo sodelovati, so pa tudi t .i. standby mladi kristjani, ki se vklopijo, ko doživijo kakšno preizkušnjo (smrt bližnjega, svetovni dan mladih...). Ti tvorijo deblo katolištva, prepričani mladi kristjani pa so sok v drevesu.

Danes se je potrebno soočiti s koreninami nevere, ki je v globini vprašanje Boga in zla. Vse to pa je tako zelo povezano z družino, saj se samo v njej vera prenaša iz roda v rod. Ker pa je tako razbita, se znova začenja poudarjati vloga starih staršev. O tem je spregovoril tudi papež na sinodi. 

P. Branko je nekoliko predstavil današnjega mladega človeka, ki v sebi nosi mešanico vsega, kar mu prinaša srečo in zadovoljstvo. Papež nas spodbuja, da najprej pogledamo, kaj je že posejano, potem pa da smo zraven mladega, ga poslušamo in smo pričevalci vere. Mladinska pastorala se mora danes premakniti iz poučevalne k misijonski drži. Temelji misijonske drže pa so: dialog, spremljanje, prilagodljivost, potrpežljivost, vztrajnost, osnovna verska animacija in temeljno oznanilo. Prav dialog je v Cerkvi največja težava.

Sinoda mladih nas vabi, da še naprej razmišljamo skupaj z mladimi o izzivih mladinske pastorale, ki je vedno tudi poklicna pastorala. Gospod sam nas spodbuja, naj združimo svoje moči v Cerkvi in skupaj ustvarjamo prostor rasti za vsakega človeka, še toliko bolj pa za mladega.

s. Mirjam Černigoj