Redovniški študijski dan 2019

V sredo, 20. marca 2019 je v Šentjakobu ob Savi pri sestrah usmiljenkah potekal Redovniški študijski dan. Komisija za duhovnost je povabila v goste klaretinca, p. Branka Cestnika, da spregovori o sodelovanju v Cerkvi na Slovenskem. Naslov svojemu razmišljanju je dal: Da se nam ne zgodi Babilonski stolp? Zbralo se je okrog sedemdeset redovnic in redovnikov v želji prisluhniti o svetovni situaciji in razmerah v Cerkvi na Slovenskem.

P. Branko je omenil kardinala Kasperja, ki je predstavil našo zgodovino kot zgodovino vzponov in padcev. Živimo v obdobju sprememb, pretresov in priložnost. Cerkev vsakih 500 let zaide v globoko krizo. Danes smo na novi preizkušnji, ko se soočamo s sekularizacijo. Vse krize do sedaj so upoštevale Boga, danes pa Boga ne zanikamo, vendar ga ne potrebujemo več. Iz tega ni novih poklicev. P. Branko se je vprašal: "Kaj pa če je Bog vzel zares uro laikov?"

Redovnice in redovniki smo pred izzivi: 1. umetnost umiranja (karizma lahko tudi izgine), 2. od občutka, da je Bog umolknil, do veselja nad novimi kanali Božje komunikacije, 3.od komaj predstavljivega zla do vnovične zmage dobrega, 4. ukinjanje in povezovanje župnij,

Vprašal se je, če je kaj dobrega znotraj krize? In pokazal na kvaliteto redovniškega življenja v posvečenju, poslanstvu, skupnem življenju, v jasnem znamenju, ki kaže pravo smer, v evangelizaciji kot strukturi gorčičnega zrna.

In kako se nam lahko zgodi Babilonski stolp = nesodelovanje v Cerkvi na Slovenskem? V egoizmu, lokalnem interesu, nezmožnosti videti širšo sliko, v absolutizmu, zagovarjanju demokracije v Cerkvi (bratstvo in sestrinstvo je več kot demokracija), izčrpavanju v boju med progresisti in tradicionalisti, uporabi ljudi za mašenje lukenj.

Kaj pa pravi papež Frančišek? Vzemimo v roke Veselje evangelija in berimo točke od 222 do 234. V njih nas spominja, da je čas pomembnejši kot prostor, da je edinost nad sporom, resničnost pomembnejša kakor ideja in celota nad delom.

Spodbujeni in okrepljeni z iskrenim razmišljanjem p. Branka smo se vrnili vsak v svojo skupnost z upanjem, da Bog  vedno ve, kaj dela in nas varno vodi. Samo naš pogled mora nekoliko spremeniti razgled.

s. Mirjam Černigoj