Seminar za predstojnice in predstojnike 2021

Od 13. - 14. januarja 2021 je potekal seminar za predstojnice in predstojnike z naslovom Vedno smo delali tako! Ali je možno spreobrnjenje?  Zaradi epidemije je potekal po ZOOM-u. Udeležilo se ga je okrog 75 udeležencev. Prvi dan dopoldne je zbrane nagovoril nadškof dr. Marjan Turnšek. Naslov njegovega razmišljanja je bil: Identiteta redovništva v Cerkvi ter vloga predstojništva. Prisluhnete mu lahko na tej povezavi.
Po predavanju smo si vzeli nekaj časa za razmislek ob slišanem, potem pa je sledil plenum, kjer smo skupaj razmišljali o razločevanju duhov, zaobljubah, spremembah v posamezniku, če želimo, da se bo kaj spremenilo tudi navzven.

Popoldan je spregovorila ga. Marjeta Čampa na temo medsebojne komunikacije. Najprej smo razmišljali v malih skupinah ob določeni misli, ki jo je prejela vsaka skupina. V skupini, v kateri sem bila sama, smo razmišljali ob tej misli: "Vse spremembe, tudi tiste, po katerih smo najbolj hrepeneli, imajo svojo melanholijo. Kajti tisto, kar pustimo za seboj, je del nas samih; umreti moramo za eno življenje, preden lahko vstopimo v drugo." (Anatole France)
Vse misli v skupinah so se "sukale" okrog sprememb in po delu v skupinah, smo tudi poročali o svojih ugotovitvah. Potem pa je ga. Čampa vse to strnila v teoretični del. Predstavila nam je Diltsovo piramido osebnosti in kako v njej funkcioniramo. Potem pa nas je popeljala še v cono udobja. Spraševali smo se, kdaj iz nje izstopimo, kakšni so razlogi za to ter napake, ki jih delamo. Na koncu smo zaključili, da je človek zgrajena osebnost, če ima mehko sprednjo stran, trdno hrbtenico in divje srce.

Naslednji dan je bil gost p. Marjan Čuden OFM. Njegovemu predavanju lahko prisluhnete na tej povezavi. Po predavanju je sledil pogovor v skupinah in plenum.

Kljub temu, da je bil letošnji seminar na daljavo, pa je bilo čutiti živ utrip med nami, ker se že poznamo od prej. To je pripomoglo k medsebojni izmenjavi in naklonjenosti.

Bogu hvala in vsem, ki ste se "priključili". Naj bo ta čas vsem bratom in sestram v blagoslov tudi v prihodnje.

s. Mirjam Černigoj