Srečanje za tiste, ki živijo in delajo z bolniki

Srečanje tistih, ki delajo in živijo z bolniki je potekalo v soboto, 13. februarja ob 15.00 v videokonferenci. Pripravila ga je Komisija za karitativno dejavnost pri KORUS-u. Naslov srečanja je bil: Prav slišati je ena polovica uspešnega sodelovanja z bolnikom ali sodelavci, druga je dobro povedati. Udeleženci so spoznavali osnovni par komunikacijskih veščin: dobro poslušanje in dobro pripovedovanje. Dobra izkušnja pri tem dvojem je avtomatično duhovno – v veri pa versko doživetje, saj je komunikacija (besedna, z vedenjem in z dejanji) sestavina ljubezni. Bog pa se v Jezusu Kristusu razodeva kot Ljubezen. Gost srečanja je bil dr. Jože Ramovš. Predavanje je trajalo približno 45 min, potem pa je bil čas za vprašanja in pogovor.

Dr. Ramovš je je povedal, da je za dobro sožitje, komuniciranje, sodelovanje potrebno vedno vaditi. Nekaj je potrebno vedeti o tem tudi iz teorije, potem pa je potrebno veliko vaditi, da dobi človek prave navade. V naslovu so omenili, da je prva polovica poslušanje, druga pa pravilno in jasno govorjenje. Dr. Ramovš je omenil, da spada sem tudi dobro molčanje. Ob vsem pa je potrebna in pomembna tudi vljudnost - to, da znamo človeka lepo nagovoriti. Omenil je, da je Jezus znal vse nagovoriti - vzpostaviti stik. Komunikacija mora biti dvosmerna, odpremo pa jo z nagovorom. To je okvir, v njem pa poslušam, povem in molčim. Komuniciramo počasi, jasno in na glas. Potrebno se je prilagoditi sogovorniku. Nismo pomembni mi, ampak naš sogovornik. Potrebno se je vživeti vanj in mu dati veljavo. Četudi je njegovo govorjenje mogoče zmedeno (demenca), ga je potrebno razumeti, če tako doživlja.

Druga stvar je poslušanje. Ko on govori, imam rdeč semafor: čakam, poslušam, ga opazujem. Ko on konča, imam zelen semafor. Vzor poslušanja je Bog! Tretja stvar je molčanje: kar ni dozorelo v moli glavi ali srcu, ni za v javnost. Če bi se tega držali, ne bi bilo opravljanja in obrekovanja.

Srečanje je bilo zanimivo in koristno. Bogu hvala za razmišljanje dr. Jožeta Ramovša!

s. Mirjam Černigoj