Redovniški dan 2021

Letošnji 47. Redovniški dan je potekal v sredo, 15. septembra na Brezjah, na praznik Žalostne Matere Božje. Vse dogajanje je potekalo zunaj pod šotorom. Zbralo se je okrog 130 redovnikov in redovnic iz vse Slovenije.

Naslov redovniškega dneva je bil »Epidemija - čas preizkušnje«. Na življenje v času epidemije, ki je za vse nas čas preizkušnje, smo želeli pogledati skozi pričevanja tistih, ki so pomagali obolelim; tistih, ki so zboleli; tistih, ki so se v družini s tem srečali od blizu. Na koncu smo prisluhnili tudi pogledu papeža Frančiška, ki je večkrat na različne načine spregovoril o tem, kako naj ta čas preizkušnje živimo kristjani in kaj nam po tem Bog govori. O tem nam je spregovoril g. Igor Bahovec, pred njim pa so svoje izkušnje z nami podelili: S. Ema Alič ŠSFKK (izkušnja neposredne pomoči obolelim), Marjan Ristič, župnik na Polskavi (izkušnja bolezni v vsej ostrini), zakonca Korbar iz Trebnjega (izkušnja družine, ki se je neposredno soočila z boleznijo).

Vsak od pričevalcev je iz svojega zornega kota pogledal na čas, ki ga je zaznamoval, vsi pa so iz njega izšli s pozitivnimi izkušnjami in globljim odnosom z Bogom. Tudi predavatelj g. Bahovec je spodbujal, da moramo iziti iz te krize boljši in ne slabši. Redovnice in redovniki smo poklicani, da prinašamo v ta svet upanje, izkušnjo bratstva in sestrinstva ter sočutja. Ugotavljal je, da je ta čas za nas kairos - milostni čas, v katerem smo poklicani nekaj spremeniti in sicer na bolje. Papež Frančišek kot vizionar nas k temu vedno znova nagovarja in spodbuja.

Po odmoru za kosilo smo se ob 13.30 zbrali k molitvi petega rožnega venca Božjega usmiljenja, ob 14.00 pa je sledila slovesna sveta maša,  ki jo je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. Franc Šuštar. V pridigi nas je spodbujal h konkretnim delom ljubezni do bližnjega in k zatekanju k Mariji, ki je vdano stala pod križem in sotrpela s Sinom za odrešenje. Dejal je, da ni vsak križ odrešenjski. Le če imamo pogled uprt v Kristusa, nam lahko križ prinese odrešenje. Na koncu je Marijo prosil za zdravje in odvrnitev epidemije, za nove duhovne poklice, za poglobitev vere v ljudeh našega naroda, za naš narod in našo državo, da bi bili edini – v družbi, v Cerkvi, v skupnostih, v družinah, da bi znali križ epidemije obrniti v korist, v zlati in poveličani križ ter da bi bili pričevalci Gospodove dejavne ljubezni v svetu.

Srečanje je bilo lepo in domače. Bogu hvala za ta dan pri Mariji pomagaj, ki ga je naredil Gospod!

s. Mirjam Černigoj