Študijski dan za redovne vzgojitelje in tiste, ki se ukvarjajo s pastoralo duhovnih poklicev

V sredo, 20. oktobra 2021 je v Stični potekal Študijski dan za redovne vzgojitelje in tiste, ki se ukvarjajo s pastoralo duhovnih poklicev. Razmišljanje o tej temi je pripravil stiški opat p. Maksimiljan File. Predstavil je svoje dvajsetletno delo z mladimi v Stični. Ugotavljal je, da naše redovno življenje ni pripravljeno za današnje mlade. Mladi danes prihajajo z različnimi izkušnjami, z višjo izobrazbo, službo, denarjem, različnimi razmerji, kar vse predstavlja določeno "prtljago". Prihajajo tudi "potopljeni poklici" - to pomeni osebe, ki so že prej iskale v smeri duhovnih poklicev, se potem usmerile v zakonsko življenje, končale razmerje in začele iskati prvotno smer. Prihajajo tudi ljudje s psihičnimi težavami, 30+ brez delovnih izkušenj, iz permisivnih in posesivnih družin...Pristop k takim ljudem danes ne odgovarja prejšnjim praksam, a Bog kliče tudi danes. Kakorkoli se potem usmerijo, mi jim lahko ponudimo nekaj, kar jim lahko pomaga za nadaljnje življenje.

Vprašanje je kakšno naj bo danes delo z mladimi? Kristus mora biti vedno v ospredju, mi pa se damo na razpolago za poslušanje in usmerjanje teh ljudi. Niso tako pomembni naši talenti, ampak bolj razpoložljivost. Biti moramo kot posoda, ki je napolnjena, da iz nje vedno lahko nekaj damo. Če smo kot žleb, smo le pretočni, a vprašanje je, kaj teče v nas. Včasih je potrebno tudi obuti čevlje tistih, h katerim smo poslani. P. Maksimiljan je spodbujal k širšemu - Božjemu - pogledu na stvari in dogodke v svojem življenju in življenju drugih, saj ne moremo samo s svojimi merili pravilno presojati.

Sledil je še medsebojni pogovor vseh udeležencev srečanja. Povedali smo svoje izkušnje dela za duhovne poklice in trenutno stanje mladih, ki vstopajo v samostan. Med seboj smo se obogatili.

s. Mirjam Černigoj