SREČANJE MLAJŠIH BOGU POSVEČENIH

Srečanja mlajših Bogu posvečenih smo se v sredo 18. maja 2022 v Ljubljani udeležile Marijine sestre čudodelne svetinje, Hčere krščanske ljubezni, predstavnica Bratstva Veselje evangelija, šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja, sestre Frančiškanke Marijine misijonarke ter bratje kapucini in salezijanci. Vseh udeleženih nas je bilo 23, a so bili nekateri zaradi obveznosti lahko prisotni le del dneva. Povod za srečanje, ki so ga pod okriljem KORUS-a organizirale s. Anja Kastelic iz Bratstva Veselje evangelija ter šolski sestri s. Tina Dajčer in s. Ema Alič, je bila spontana želja po tem, da bi se mlajši Bogu posvečeni spoznali, povezali, okrepili v hoji za Gospodom in imeli priložnost za medsebojno druženje

Dopoldne smo se tako zbrali v Hiši bratstva veselje evangelija, ki se nahaja v neposredni bližini cerkve sv. Petra v Ljubljani. Po uvodni molitvi in kratkih osebnih predstavitvah je sledilo krajše predavanje s. Anje Kastelic. Ker smo se v skupino mlajših Bogu posvečenih kvalificirali tisti, ki nas srečanje z Abrahamom še čaka, je izhajala iz svetopisemskih besedil, ki govorijo o tem velikem očaku. Spodbudila nas je ne samo k poslušanju njenih besed, ampak tudi tega, kar v nas ob tem zbuja Sveti Duh. Omenjeno vsebino je nanašala predvsem na naše življenje in življenje Cerkve. Izhajala je iz tega, da je življenje pot, proces zorenja za nebeški Jeruzalem. Opozorila je na - za človeka - dolgo razdobje med časom, ko je Abraham od Boga prejel obljubo, in dejansko izpolnitvijo le-te ter na Abrahamov poskus, da bi z Izmaelom nekako izsilil njeno uresničitev. Spodbudila nas je k odpiranju Božjemu načinu, ki v središče postavlja odnos, k pretočnosti za darove, ki so nam dani, k rodovitnosti, ki se ne kaže v takojšnjih, jasno vidnih rezultatih.

Po predavanju smo imeli nekaj časa za osebni razmislek, sadove katerega smo potem podelili v pogovorih po skupinah. Izmenjali smo svoje poglede in doživljanja glede struktur v redovništvu in Cerkvi, trenda duhovnih poklicev, negotovosti glede smeri, ki naj jo izberemo pri našem delu in rodovitnosti le tega ...

Vsebinski del srečanja smo zaključili s plenumom.

Sledilo je kosilo in prosto druženje, potem pa smo se odpravili proti Golovcu in zatem na Rakovnik. Ob tem je bila priložnost za pogovor in medsebojno spoznavanje.

Na Rakovniku nas je prijazno sprejel Janez Suhoveršnik SDB, pridružila pa sta se nam še dva njegova sobrata misijonarja iz Vietnama in Ugande. Že tako je bila naša skupnost mednarodna, saj so bile med nami pet sester, ki izvirajo iz Kosova, Ukrajine, Poljske, Egipta oziroma Argentine.

Za sklep srečanja smo pri kapeli Lurške Marije zmolili večernice in se počasi poslovili.

Vzdušje je bilo veselo, sproščeno, srečanje je bilo prijetna kombinacija pomenljivega vsebinskega dela in druženja. Menim, da je doseglo svoj namen in bili smo soglasni, da ga v bodoče ponovimo.

s. Zala Vrabec ŠSFKK