REDOVNIŠKI DAN 2022

V sredo, 21. septembra 2022, je potekal Redovniški dan z naslovom: Životarim ali živim: »Da bi imeli življenje v polnosti«  (prim. Jn 10,10). Okrog 150 redovnic in redovnikov iz vse Slovenije se je zbralo pri salezijancih v Don Boskovem centru v Mariboru. Po uvodnem zbiranju smo se ob 10.00 zbrali ob dveh sklopih pričevanj, ki ju je vodila s. Romana Kocjančič FMM. V prvem delu so spregovorili s. Mira Peče FMA, s. Snežna Večko OSU in p. Jožko Zajc DJ, ki je nadomestil p. Franca Zupančiča. Med odmorom smo zapeli in zaplesali.
V drugem sklopu smo najprej prisluhnili video posnetku g. Cirila Slabšaka SDB ter v živo s. Miri Rožanc ŠSFKK in p. Metodu Benediku OFM Cap. Vsi so priznali, da životarjenje, naveličanost lahko pride zaradi različnih vzrokov (bolezen, preutrujenost, rutina v molitvi...), zato je pomembno, da gojimo živi odnos z Bogom, globoko molitveno življenje, poslušanje med seboj in realno gledanje na življenje. Bolezen je del življenja, ki jo je potrebno sprejeti in narediti, kolikor še zmoremo.
O gospodu Cirilu lahko preberete in prisluhnete tukaj.
Ob 13.00 je sledilo kosilo v športni dvorani, potem pa smo se še poružili do 14.30, ko smo v cerkvi zapeli litanije vseh svetnikov.
Ob 15.00 smo obhajali sveto mašo  v čast sv. Mateju, ki je godoval ta dan. Sveto mašo je ob somaševanju duhovnikov vodil upokojeni škof Stanislav Lipovšek. V homiliji nas je spodbujal, naj bomo pristni pričevalci za Kristusa. Redovniški dan je eden od razlogov za okrepitev odnosa z Gospodom, poglabljanje naše vere, ki temelji na treh stebrih: 1. Božje kraljestvo je že med nami, samo še ni v polnosti uresničeno. To pa je naša naloga. Začeti moramo pri sebi. 2. Vsak od nas ima svoje poslanstvo, saj nas je Gospod poklical, mi pa moramo vedno znova odgovarjati na klic kot apostol Matej. 3.Nismo sami, saj je Gospod obljubil, da bo vedno z nami. "Koliko pa smo mi z Njim?" se je vprašal škof. Opozoril je tudi, da premalo molimo in delamo za nove duhovne poklice, saj nekateri govorijo, da bo Božja previdnost poskrbela. Vprašal se je, kaj pa pomenijo Jezusove besede: Prosite Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev. Omenil je tudi sinodalno dogajanje, ki naj se nadaljuje s poslušanjem Svetemu Duhu in med seboj. Ob koncu je škof prosil, naj pride Sveti Duh in prenovi obličje zemlje - po meni in tebi.

Po sveti maši smo se poslovili in odšli vsak v svojo skupnost. Prepričana sem, da nas je to srečanje obogatilo v Bogu in med nami. Bogu hvala za ta dan, ki nam ga je naklonil.

s. Mirjam Černigoj