V prihodnosti...

SEMINAR ZA REDOVNE PREDSTOJNIKE IN PREDSTOJNICE

SEMINAR ZA REDOVNE PREDSTOJNIKE IN PREDSTOJNICE

Kje: Hiša kruha, Sveti Duh pri Škofji Loki

Kdaj: sreda in četrtek, 9. in 10. januar 2019

Naslov: Redovni predstojnik/-ca med starim in novim

Prijave na naslov: korus@rkc.si  ali na hermina.nemsak@rkc.si do 3.1.2019, kjer napišite ali potrebujete sobo ter vaša udeležba en dan ali oba dneva ?

Tri leta smo na tem seminarju ob predavanjih s. Marie Campatelli poglabljali duhovno-teološki pogled redovništva, naslonjen na temelj krstne milosti oz. Novega življenja, ki nam je podarjeno po krstu in ga po redovni posvetitvi živimo v Kristusu. Naslov tokratnega seminarja je »Redovni predstojnik/-ca med starim in novim«. To je bilo aktualno skozi zgodovino in je sedaj, kot nam govori dokument 'Novo vino v nove mehove'. Pri tem je 'novo', ki nas zanima, Novi človek, Novo življenje v Kristusu. Ne gre za kake obrobne spremembe, pač pa za bistvene duhovne dinamike. Če se spreminjajo dobe, kako se to izraža na ravni redovne skupnosti in kako naj se v tem znajde predstojnik/-ca?

K iskanju odgovorov nam bodo pomagali: br. Miran Špelič OFM (zgodovinski pogled), p. Damjan Ristić DJ (duhovno razločevanje v redovni skupnosti), br. Marjan Čuden OFM (aktualna redovniška dinamika v Sloveniji).

Seminar bo potekal v Hiši kruha (Sveti Duh pri Škofji Loki). Pričetek seminarja v sredo 9.1.2019 ob 9h; zaključek v četrtek 10.1. s kosilom (ki bo ob 14h).

 

Urnik seminarja:     

Sreda, 9. 1. 2019       

9.00 Zbiranje in namestitev;    

9.30   Začetek programa.

Predavanje - br. Miran Špelič OFM: Zgodovinski pogled na redovništvo (kako je Sveti Duh skozi zgodovino oblikoval, spreminjal, očiščeval redovništvo ter kako so skušnjave nastavljale pasti).

Vmes pavza; na koncu čas za osebno molitev.         

12.45   Kosilo.

14.45   Predavanje - p. Damjan Ristić DJ: Skupno duhovno razločevanje v redovni skupnosti (prepoznavanje, kako in kaj nam govori Sveti Duh vsakomur posebej in vsem skupaj; potrebne notranje drže in načini duhovnega pogovora v skupnosti).

Vmes pavza; praktična vaja; čas za vprašanja.

18.00   Sveta maša z večernicami.    

19.00   Večerja.

20.00   Dve možnosti: ogled filma ali družabne igre.

 

Četrtek, 10. 1. 2019

7.15   Sveta maša s hvalnicami.      

8.15    Zajtrk.

9.00   Začetek programa.     

Predavanje - br. Marjan Čuden OFM: Aktualno stanje v Sloveniji v luči starega in novega (iz aktualnega stanja Cerkve v Sloveniji prepoznavanje duhovne dinamike, kje so izzivi, kje gre za vejanje Svetega Duha in kje so pasti skušnjav).

Paneli: beseda nekaterih provincialov in provincialk o njihovih provincah glede razpoložljivosti Svetemu Duhu za spremembe v smer novega.

Vmes pavza, pogovor po redovih, čas za vprašanja.

13.30   Refleksija in zaključek seminarja      

14.00   Kosilo

 

 

Dan posvečenega življenja

Slovesnosti bodo vodili ordinariji v:

Celjski škofiji: v Baziliki sv. Marije v Petrovčah 2.2. ob 10.00 uri sv. maša.

Koprski škofiji:  v frančiškanski cerkvi sv. Ane v Kopru 2.2. ob 11.00 uri sv. maša.

Mariborski nadškofiji: pri Šolskih sestrah v Mariboru na Strossmayerjevi 17. 2. 2.  ob 15.00 uri molitev v kapeli in ob 15.30 sveta maša.

Murskosoboški škofiji:  v župniji Lendava  2. 2. ob 14.30 - molitev pred Najsvetejšim in ob 15.00 - sv. maša

Novomeški škofiji: v župnijski cerkvi Šentjernej 2. 2. ob 10.00 uri sv. maša.

Ljubljanski nadškofiji:  na Brezjah ob 15.30 molitev in ob 16.00 uri sveta maša.