Avtor: upkorus Objavljeno: 20. 10. 2014

Študijski dan za vzgojitelje 2014

V Šentjakobu pri sestrah Usmiljenkah se nas je v sredo, 15. 10. 2014 zbralo lepo število redovnih vzgojiteljev in vzgojiteljic, ki neposredno ali posredno delujemo v pastorali za duhovne poklice. Glavni gost in predavatelj dneva je bil specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant, ki nam je spregovoril o temi »Vpliv sodobnih medijev na mlade in njihovo vzgojo«.

 

Skozi zanimivo in slikovito predstavitev, začinjeno z mnogimi primeri in izkušnjami iz prakse, nam je spregovoril o perečih vprašanjih in težavah vzgoje današnje mladine. Kot izziv nam je predložil in predstavil ravni povezanosti, ki se lahko oblikuje med vzgojiteljem in mladostnikom, ki se stopnjujejo v sledečem vrstnem redu: nekaj tolerirati, rad imeti, občudovati, biti temu zvesti in biti ponosen na to.

O načinih, kako priti do te pripadnosti svojemu poklicu in kako to živimo ter spodbujamo tudi mi pri mladih kandidatih in pred in po novin-cih/kah, pa smo se pogovarjali tudi po predavanju v manjših skupinah. Vsem udeležencem tega študijskega dneva ostajajo v spominu poleg izpostavljenih aktualnih vprašanj vzgoje in iskanje njenih rešitev, tudi praktični primeri in naloge pri katerih smo se med predavanjem preizkusili. Ob dinamičnem dopoldnevu je sledilo bolj sproščeno popoldansko ovrednotenje, pri katerem smo o povedanem spregovorili še iz našega zornega kota; kako stvari iz gledajo v naših formacijskih skupnostih.

Srečanje je odlično uspelo in za to so zaslužni predvsem organizatorji srečanja; odgovorni na KORUS-u ter skupnost sester  usmiljenk, ki je nas poleg gostoljubnosti razveselila še z odličnim kosilom in malico. Bogu hvala za koristno izobraževanje ter bratsko in sestrinsko druženje.

                                                                                              Janez Suhoveršnik SDB