Avtor: upkorus Objavljeno: 7. 11. 2016

Študijski dan za redovne vzgojitelje

Študijski dan za redovne vzgojitelje 2016

 

Na tretjo sredo v oktobru, 19. oktobra 2016, je bil že tradicionalno študijski dan za vzgojitelje v redovnih skupnostih, ki se jim zadnja leta pridružujejo tisti bratje in sestre, ki delujejo na področju pastorale poklicev. Netradicionalen pa je bil kraj tokratnega srečanja, in sicer v Repnjah pri šolskih sestrah.

Gost in predavatelj dneva je bil br. Miran Špelič, ki je spretno krmaril med čermi, ki jih je nastavil naslov »Usmiljenje in pravičnost v konkretnosti našega življenja« (s poudarkom na premagovanju individualizma in oblikovanju čutenja za skupnost, od jaz k mi). Udeležencev nas je bilo okoli 20, posebej veseli smo bili, da je bil med nami tudi spiritual bogoslovja Vlado Bizjak.

Modrost, znanje in izkušnje predavatelja so se združile s pristopom, ki nas je poslušalce naredil soustvarjalce vsebine: tako smo npr. skupaj iskali znamenja današnjega časa in si izmenjali tudi svoje izkušnje in poglede. Iz bogate vsebine nekaj misli: potrebno je živeti v današnjem času in vzgajati za jutrišnjega; vzgojitelj je najpomembnejši človek v provinci (ker oblikuje ljudi, ki bodo naslednjih 50 let oblikovali posamezno skupnost); strah ni dober vzgojitelj; vzgojitelj naj nikoli ne bo sam v svojem poslanstvu; potrebno je iti od modela formacije kot vkalupljanja do formacije kot integracije; vzgojitelj in skupnost, ki vzgaja; milenijci – kdo in kakšni so mladi (in manj mladi), ki danes vstopajo v naše skupnosti.

Študijski dan, ki bi se v normalnih okoliščinah sicer nadaljeval tudi popoldne v obliki dela po skupinah, smo bili zaradi napovedane škandalozno množične odsotnosti udeležencev prisiljeni skrajšati in smo po kosilu, ki je vseeno kot običajno slastno teknilo, izvedli le še skupno refleksijo in si nato pomahali v slovo.

br. Matej Nastran OFMCap