Avtor: adminweb Objavljeno: 22. 10. 2020

Seminar za redovne vzgojitelje in vse, ki se ukvarjajo s pastoralo poklicev

V  v sredo, 21. oktobra 2020, je potekal Seminar za redovne vzgojitelje in vse, ki se ukvarjajo s pastoralo poklicev. Za izhodišče razmišljanja so vzeli naslov:  Kdo so današnji mladi, kaj jih nagovarja, kako jih lahko dosežemo… Zaradi epidemije je srečanje potekalo na spletu. Sodelovalo je 21 oseb. Gosta sta bila g. Rafo Pinosa SDB in s. Andreja Perc OSU s sodelavci Katoliške mladine.

G. Rafo je poudaril, da je treba mlade vzeti resno, biti z njimi v osebnem stiku, biti pristen z njimi, iskren. Za mlade moramo imeti pripravljeno strategijo, da jih peljemo k cilju. Strategije za mlade pripravlja tudi civilna družba, manjka pa jim duhovna vsebina. To lahko ponudi Cerkev. G. Rafo se je spraševal, kje je Cerkev pri tem?

Poudaril je, da moramo vero ponuditi kot izkušnjo in ne kot nauk, ki ga takoj pozabimo.

S. Andreja je k sodelovanju povabila tri mlade, ki so močno vpeti v različne programe za mlade in so iz svojih izkušenj govorili o današnjih mladih. Mladi imajo željo po lepem, da bi bili srečni, da bi uživali, vendar je to uživanje predstavljeno v perspektivi, ki nima trajnih učinkov. Zato je naloga Cerkve pokazati jim prave temelje za srečo. Podlaga za to naj bi bilo Sveto pismo, izkušnje drugih mladih, iskrenost, pristnost, veselje. Mladi naj bodo v vse to aktivno vključeni. Danes je potrebno, da se v Cerkvi zavemo, da moramo vstopiti tja, kjer so mladi (na družbena omrežja), da jih osebno nagovarjamo in trajno spremljamo.

To je le nekaj misli iz seminarja. Več boste lahko prebrali v Redovnih občestvih.

Zvočni posnetek

s. Mirjam Černigoj