Dan posvečenega življenja 2022

Na svečnico, 2.2. 2022, smo se redovnice in redovniki po škofijah zbrali okrog svojih ordinarijev in praznovali Dan posvečenega življenja. Geslo letošnjega dneva je bilo Hodimo skupaj v Duhu.

V ljubljanski nadškofiji smo se zbrali v Dravljah pri bratih jezuitih. Zbralo se je okrog 100 redovnic in redovnikov iz posameznih redov. V začetku prazovanja je bila molitvena ura s pričevanji posameznih redov o sinodalni poti v skupnostih, potem pa sveta maša. Nadškof Zore nas je spodbujal, naj skupaj hodimo in poslušamo Duha kot starček Simeon in prerokinja Ana. Vabil nas je k tretjemu namenu dneva - da se zahvaljujemo Bogu za vse, kar nam je v življenju storil. Ugotavljal je, da ko namreč poslušamo Svetega Duha, se v našem življenju dogajajo čudovite stvari. Najpomembnejši sad poslušanja Svetega Duha pa je, da smo vedno na pravem mestu ob pravem času.
Po sveti maši je bilo pred cerkvijo neformalno druženje vseh zbranih. Celotno dogajanje lahko spremljate na povezavi, za katero se zahvaljujem g. Tomažu Celarcu.

V mariborski nadškofiji so praznovali pri Sveti Trojici v Slovenskih Goricah. Salezijanec g. Janez Potočnik je o praznovanju zapisal takole:

Redovniki in redovnice, ki delujemo na področju mariborske nadškofije, smo se že lani želeli zbrati pri frančiškanih – pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah. Žal nam je to preprečila epidemija kovid-19. Zato smo isti kraj izbrali tudi letos. Hvaležni smo bratom frančiškanom za sprejem in gostoljubje. Zbralo se nas je kar lepo število (ok. 45), iz večine redovnih hiš v mariborski nadškofiji. V lepem, skoraj pomladnem vremenu, smo najprej pomolili pred Jezusom v Najsvetejšem zakramentu. Ob začetku sv. maše je g. nadškof Alojzij Cvikl blagoslovil sveče. V nagovoru se je zahvalil redovnikom in redovnicam za pričevanje našega življenja in za vse, s čimer bogatimo Cerkev v mariborski nadškofiji. Navrgel je tudi nekaj misli glede sinode, ki smo jo začeli lani jeseni. Po nagovoru smo ob prižganih svečkah obnovili svoje redovne zaobljube. Po obhajilu nas je k zavzetemu sinodalnemu procesu vabil g. Vinko Potočnik. Za konec pa je sledilo še presenečenje: med nami je bil namreč tudi predsednik KORUS-a frančiškan g. Marjan Čuden, in to s prav posebnim namenom. S podobo brezjanske Marije Pomagaj se je zahvalil sestri Hermini Nemšak FBS, ki je prav na današnji dan pred 20 leti začela svoje veliko služenje v KORUS-u. Vidno presenečeni sestri in hkrati veseli za to pozornost smo ji glasno zaploskali in se ji na ta način zahvalili za njeno nesebično služenje v KORUS-u.

V koprski škofiji zaradi razmer niso pripravili skupnega praznovanja, so pa praznovali po posameznih redovnih skupnostih.

V celjski škofiji so praznovali v stolnici.

S. Anna Walaszek pa je o praznovanju zapisala: V celjski stolnici  smo se na Svečnico zbrali skoraj vsi redovniki in redovnice naše škofije. Ob 14:30 smo pričeli z molitvijo pred Najsvetejšem, nato je sledila slovesna sveta maša, ki jo je vodil celjski škof msgr. Maksimiljan Matjaž. Med pridigo je poudaril tri glavne naloge Bogu posvečenega življenja: preroškost, občestvenost in veselje. Veliko je govoril o moči redovniškega pričevanja v današnjem svetu in o potrebi po molitvi. Sodobni redovnik in redovnica sledita Gospodu tako, da prepoznavata znamenja časa in skušata nanj odgovoriti v duhu evangelija in v skladu s svojo osebno karizmo ter karizmo reda. Kljub razmeram smo poklicani k veselemu služenju našemu Gospodu. Samo takrat lahko postanemo preroški in ponesemo Luč vsemu človeštvu. Po sveti maši ni bilo običajnega druženja. Vseeno pa ni manjkalo sproščenega bratsko- sestrinskega pogovora in vedrega razpoloženja.

Pridigo škofa Matjaža lahko poslušate tukaj.

V novomeški škofiji je potekal v stolnici, kjer je bila ob 15.30 molitvena ura in ob 16. uri sveta maša. Na spletni starni škofije kahko preberete. P. Krizostom Komar je o praznovanju zapisal:

Po lanski odpovedi srečanja zaradi epidemije, smo se letos ponovno odločili, da naše srečanje od dnevu posvečenega življenja izpeljemo v novomeški stolnici in to prvič ob novem škofu Andreju Sajetu. Žal, sem sam kot koordinator tega srečanja bil ravno tisti čas v karanteni zaradi korone. Vendar sem naprosil sestre in brate za sodelovanje. Kar dve skupnosti, sestre noterdamke v Novem mestu in sestre Corpus Christi so bile odsotne zaradi karantene. Sestre karmeličanke so pripravile uvod v oče naš, ostale redovnice pa so prišle in sodelovale; prisoten je bil le eden duhovnik, redovnik frančiškan. Ostali so bili iz različnih razlogov odsotni. Vseeno je bilo navzočih nekje 20 redovnikov in redovnic ter nekaj laikov. Pridigi škofa Sajeta lahko prisluhnite tukaj.

V murskosoboški škofiji: so imeli praznovanje v župnijski cerkvi v Veržeju ob 15.30 z molitveno uro in ob 16. uri sveto mašo. Pridigo škofa in fotografije najdete v povezavi. S. Majda Merzel FMA pa je o praznovanju zapisala:
V škofiji Murska Sobota smo se na povabilo g. škofa redovniki in redovnice na letošnji praznik Jezusovega darovanja v templju zbrali v župnijski cerkvi v Veržeju. Ob 15.30 smo obhajali sveto mašo, preprosto, a z zavzetim sodelovanjem vseh, in obnovili redovne zaobljube. Navzoči smo bili vsi razen nekaj nujno zadržanih in sester klaris, ki pa so bile v molitvi povezane z nami. Naš škof dr. Peter Štumpf nas je očetovsko nagovoril ob geslu tokratnega dneva posvečenega življenja Skupaj na poti v Duhu. Po sveti maši smo zunaj še na kratko poklepetali, odpovedali pa smo se drugemu druženju. Vsi zbrani se zahvaljujemo g. škofu in salezijanski skupnosti za lep sprejem.

Pridiga ljubljanskega nadškofa

Pridiga mariborskega nadškofa

Lahko tudi preberete pismo vsem posvečenim osebam iz Kongregacije.

Več si lahko ogledate na facebooku vatikanskega radia.

Na prvih dveh slikah je s. Hermina Nemšak, ki je prejela sliko Marije Pomagaj v zahvalo za dvajset-letno služenje pri KORUS-u, naslednje štiri so iz Ljubljane, tri pa iz Celja in zadnje iz Veržeja.

s. Mirjam Černigoj